Semuanya tentang coklat

Coklat, yang kini dikenal di toko coklat, toko cokelat, serta toko chocolate dengan berbagai bentuk semacam aneka kue coklat, aneka kue cokelat, aneka kue chocolate, kue coklat, kue cokelat, kue chocolate, aneka coklat, aneka cokelat, serta aneka chocolate adalah makanan yang dihasilkan dari biji koko, menurut catatan sejarah mula menjadi makanan popular di merika Latin di kalangan penduduk aslinya, Maya serta Aztec. Kaum Aztec yang mula-mula menemui tutorial menghasilkan minuman daripada biji koko. Aztec memuja biji koko serta ia menjadi lambang kekayaan serta dikaitkan dengan Tuhan. Nama pokok koko dalam bahasa Greek, Theobroma cacao bermakna "makanan para Tuhan."

Semuanya tentang coklat

Empayar Sepanyol ialah orang Eropah pertama berjumpa koko serta membawanya pulang ke Eropah serta dijadikan manis serta makanan mewah, semacam diperbuat terhadap teh serta kopi oleh empayar lain. Kaedah yang mengangkat terhadap pembuatan coklat semacam aneka kue coklat, aneka kue cokelat, aneka kue chocolate, kue coklat, kue cokelat, kue chocolate, aneka coklat, aneka cokelat, aneka chocolate, baik itu berupa souvenir cokelat, souvenir coklat, alias chocolate souvenir kali ini ditemui warga Belanda, Coenrad van Houten. Pembuatan kepingan coklat, souvenir cokelat, souvenir coklat, serta chocolate souvenir juga dimajukan di Eropah, tergolong di Switzerland. Namun kali ini, jenama coklat paling popular dunia berasal dari Inggeris (Cadbury) serta Amerika Syarikat (Hershey), dua empayar coklat dunia. Coklat paling baik dunia pula dibangun oleh Belgium.

Jenis coklat paling popular di dunia ialah coklat susu. Bagaimanapun, sempat muncul isu dalam Kesatuan Eropah jika pengeluar coklat lain alias toko coklat, toko cokelat, serta toko chocolate yang jual souvenir coklat, jual souvenir cokelat, jual chocolate souvenir mengkritik coklat Inggeris kerana kandungan susu yang tinggi serta dianggap tak boleh dinamakan coklat. Pengeluar mutlak koko dunia kali ini ialah negara mundur semacam Ivory Coast, negara-negara Afrika Barat serta Amerika Latin. Penanam koko juga mengalami hidup yang sama dihadapi penanam kopi, teh serta pisang, disebabkan aturan perdagangan global.